Форум АНХИРА - здраве, успех, свобода

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Безплатно / “Урок върху салфетка” №5 “Кораби в морето”
« Последна публикация от Boyana - 31, Декември, 2019, 16:54:11 »
                Можеш да бъдеш в курса на нещата седмица, две или повече време, но е по-важно, че си взел решение сериозно да се хванеш за работа и да я РАЗШИРИШ. Сега ти спонсорираш много хора. Този урок е по-развлекателен и ще е добре, ако го представиш на група, а не само на един човек.
                Почти всеки е чувал израза: “Когато моят кораб акостира…” Затова си спомнете песимиста, който язвително отговаря: “Аз съм такъв късметлия, че когато моят кораб акостира, се намирам на автобусната спирка или на летището”.
                В системата MLM твоят кораб действително акостира, но само ако изучиш и приложиш на практика уроците върху салфетка. Понякога питам хората, с които работя, дали нямат някой забравен роднина, който да им е завещал пари след смъртта си. В повечето случаи ми се отговаря с “не”. При много хора има малка вероятност корабът да акостира, но MLM дава тази възможност.
                Това е една от причините, които ме въодушевяват. Разговаряйки с хората, можеш да им дадеш НАДЕЖДА, че през следващите 30 - 40 години няма да им се наложи да работят за една фирма, за да направят време за пенсия и да се оттеглят в почивка. Вече си се убедил, че всички работят 30 - 40 години, за да излязат в пенсия и да “видят света”, опитвайки се да преживяват с половината от предишната заплата. MLM действително дава възможност нещата да се превърнат в реалност и затова не трябва да се чака толкова дълго. Повечето хора се боят да направят първата стъпка и да създадат собствен бизнес или търсят възможност да се включат в някакъв бизнес, без да се налага да загубят заплатата си. Сега ще ти покажем КАКВОтрябва да се направи, за да АКОСТИРА ТВОЯТ КОРАБ.Ще ти покажем как да стигнеш върха независимо от това в коя от фирмите MLM ще се включиш. Когато корабът пристигне можеш да “пресметнеш печалбата” независимо от товара на кораба. Показвайки тази аналогия, рисуваме кораб в морето. Отгоре и отдолу на салфетката рисуваш “бряг”, където ще акостира твоят плавателен съд.
                Наречи първия кораб “ЗЛАТНИЯТ”, втория - “СРЕБЪРНИЯТ”, а третия - “ПРАЗНИЯТ”.Корабите изобразяват хората отнасящи се към твоята група, независимо дали ги спонсорираш или не. Те могат да се намират на всяко едно ниво надолу по линия №1 на твоето спонсориране.
                Знаейки чий “товар” ще ти донесе полза, на кой от трите кораба ще помогнеш да акостира на брега? Твоят отговор е: “ЗЛАТОТО”?Естествено! Тогава защо повечето хора искат да работят с празни кораби? Защото болшинството никога не са участвали в подобна работа.
                Паралелът е следният. “ЗЛАТНИТЕ КОРАБИ”са сериозните хора. Тях вече са ги спонсорирали и са ги “хвърлили” на произвола на съдбата, мислейки, че няма нужда да бъдат направлявани - те и така ще доплуват. Но те няма да се задвижат без сериозна, дълбока основа, необходима за едно строителство.
                “ПРАЗНИТЕ СЪДОВЕ” са тези, които вече от месеци са в обръщение и при всяка нова среща трябва да бъдат убеждавани отново и отново, че работата ще тръгне. Те винаги намират нещо отрицателно и бързо се отчайват.
                Повечето хора работят с “празни кораби”, но само до момента, в който се запознаят с този урок. Когато разберат неговата същност, започват да работят със “ЗЛАТНИТЕ КОРАБИ”.
                Човекът, когото започваш да спонсорираш, се включва като”СРЕБЪРЕН СЪД”. Дали неговият товар ще се превърне в “ЗЛАТО” или ще стане “ПРАЗЕН КОРАБ” зависи главно от това как ти ще работиш с него. Когато на първия урок говорихме за твоите петима сериозни човека, ставаше въпрос именно за “ЗЛАТНИТЕ” съдове. Казано по-просто, колкото повече “сребърни” кораби се превръщат в “златни”, толкова по-малко ще спонсорираш, за да имаш пет сериозни човека.

Абонирайте се за пълен достъп!
               
2
Можеш ли да станеш богат с МЛМ?

Бих могъл да заключа, че аз съм необикновен случай в мрежовия маркетинг, защото без предишен опит за сравнително кратко време, започвайки от нулата се издигнах на световно ниво, към което се причисляват хора с големи организации, включващи дистрибутори в много държави и печелещи шестцифрени годишни доходи. Част от спечелените от мен пари инвестирам обратно в мрежата под формата на издадени книги, организиране на обучения, промоции за директорите и т.н.. Благодарение на АкваСорс никога не съм си броил стотинките.

С помощта на мрежовия маркетинг човек може спокойно да се издигне в горните слоеве на средната класа, а ако има достатъчно акъл в главата, да стане и богат. Богат човек е такъв, който годишно получава пасивен доход в размер от поне сто хиляди лева, а с мрежов маркетинг може да се печелят много повече пари. В нашата професия вече има хора, които печелят милиони долари или евро годишно, а в единични случаи – даже месечно.

Но не в това е силата на нашия бизнес. По-важно е, че той дава възможност на много хора да печелят допълнително и даже да удвоят и утроят доходите си, без да напускат работа. Така срещу няколко часа допълнителна работа седмично в удобно за тях време те са много по-спокойни за бъдещето си, могат да изплащат кредити и ипотеки, и могат да си позволят по-добър живот, по-добро образование за децата си, по-качествени храни и по-добро здраве. Това е постижимо и за безработни, и за студенти, и за пенсионери, защото работата е лека и не изисква предварителен опит, а обучението е такова, че всеки да може сравнително бързо да усвои нужните умения и да започне да работи успешно.

Какви видове инвестиции в бизнеса могат да се предприемат?

Книгоиздаването например, което беше и е насочено към обогатяване на здравната култура и изграждане на финансова грамотност. Личностното израстване и развиването на лидерски умения също са важни аспекти от живота, които могат да бъдат преподадени чрез книги, семинари и обучения. Един начинаещ мрежар може и трябва да инвестира в своето професионално израстване, а това означава не само да се снабди с определени книги, но и да ги изучи, да присъства на събитията, организирани от фирмата и да се възползва от качественото обучение, предлагано от лидерите. Вложените в това пари се връщат многократно, защото всяко овладяно умение, когато се прилага правилно, носи огромна възвращаемост.

Ето един пример за това: да кажем, че сте се научили да изграждате доверие у хората, с които говорите. За целта сте посетили обучение за един ден, което ви е струвало още 30 лв. и сте купили и изучили една книга от стотина страници за 10 лв. Общи инвестиции: 40 лв. и една седмица. След това, използвайки новите си умения, сте включили нов бизнес партньор и сте започнали да работите с него правилно по системата. В резултат за 2-3 месеца той става директор и започва да ви носи пасивни доходи от около 200-300 лв. месечно. Само за първата година, броено от деня, в който сте си купили книгата и сте участвали в обучението, възвращаемостта на инвестицията ви е 9 месеца Х 200-300 лв. = над 2000 лв., което означава 5000%! Да, правилно сте прочели, пет хиляди процента.

Какви грешки правят новобранците в този бизнес?

Проблемът на много хора е че са горделиви и не са обучаеми. Качествата на един потенциално успешен мрежар са глад, обучаемост и характер. Истинският лидер винаги е добър последовател. Никой не се ражда завършен лидер. Аз съм се учил от най-добрите в мрежовия маркетинг, защото не съм горделив и съм готов да се уча от по-добрите и да предавам знанията си на мрежата.

Ако един човек е горделив и не се вслушва в съветите на лидера си, би бил в разрез с формулата на бизнеса, която е: ,,Ние изграждаме хора, а те изграждат бизнеса“. Човек има нужда от определени знания, за да може да предприеме необходимите действия по пътя към успеха. Има обаче хора, които настояват да открият топлата вода. Те трябва да помнят, че техният директор има най-голям интерес от това те да успеят в бизнеса, затова трябва да го слушат – поне докато се изравнят с него по ранг.

Срещал съм хора, които отначало дума не могат да обелят, но впоследствие се превръщат в успешни директори, както и такива, които отначало се правят на велики философи, но си остават все на едно и също ниво, защото просто не следват системата. Не им се учи, мислят си, че всичко знаят и говорят непрестанно на хората неща, които ги отблъскват, вместо да ги привличат.

По какво разпознаваш, че един човек е ,,гладен“?

По това, че не е доволен от това, с което разполага. Човек трябва да е благодарен за всичко, но винаги да се стреми към нещо по-добро. На думи всеки е такъв, но не всеки е готов да прочете дори една книга. Познавам хора, на които съм дал книги за мрежов маркетинг преди години, а те още не са ги прочели. Това за мен означава, че не са гладни, колкото и бедно да живеят. Нали знаете, „който се учи, той ще сполучи“.

Ти гладен ли си бил?

Да, аз и сега съм гладен за още по-големи успехи. Но сега не е чак толкова наложително да се стремя към по-големи доходи, а тогава имах две все още несамостоятелни деца и третото беше на път. Само за да мога да издържам финансово тези три деца, се нуждаех от поне 1500 лв. на месец, които дори не биха стигали, защото животът ставаше все по-скъп. 

Няколко пъти съм се заканвал да изхарча целия си чек за себе си, за удоволствия, просто така, защото мога, но винаги чувството за отговорност ме е спирало, защото съм знаел и знам, че успехите, към които съм се стремял и се стремя, не са единствено за лична облага, а и в името на семейното и общественото благоденствие.

Ако човек започне да печели прилични пари от МЛМ, но ги харчи до стотинка и на следващия месец започва от нулата отново, той трябва да се замисли. Проява на бедност е да харчиш повече, отколкото изкарваш. Откакто започнах своето финансово ограмотяване, научавам все повече за принципа на умножаването, за отложеното удоволствие и т.н.

Роден съм във време на потиснати и бедно-мислещи хора, и това сигурно е оставило отпечатък върху съзнанието ми. Костваше ми много усилия и години обучение, за да започна да мисля като богат човек и да изградя, надявам се, нагласа за изобилие.

Промяната зависи от личността и от нищо друго, така ли?

Да, и именно това ми харесва най-много в мрежовия маркетинг. Всеки един човек, хванат от улицата, който има желание да се обучи и е достатъчно гладен и упорит, може да си реши финансовите проблеми чрез нашия бизнес. И затова мрежовият маркетинг е пълен с хора, които са били бедняци и постепенно са се издигнали. Миячи на чинии, самотни майки, които не са имали с какво да нахранят децата си, хора, които са били задлъжнели на банките. За щастие, не съм имал проблеми с дългове, макар че съм изплащал заеми за придобиване на недвижимо имущество, например. Да вземеш пари назаем не е проблем, ако знаеш за какво да ги използваш и ги насочваш към изграждане на активи.

Ти спомена, че само за две години си започнал да печелиш значителни суми от АкваСорс. Какво те отличава от всички онези, които постигат подобни резултати след много повече време?

Аз съм обучаем. Уча се от най-добрите. Има един много важен принцип, приложим винаги, който гласи: „Покани на обяд експерт, като обяда го плащаш ти“. Е, не можех да поканя в някой софийски ресторант Ранди Гейдж или Том Шрайтер, например, но бях готов да плащам за книгите им, които чета и прилагам всеки ден.

Би могло да се каже, че всички читатели на тези книги „канят на обяд“ лидерите в мрежовия маркетинг.

Именно. Аз съм обучил повечето от най-добрите в АкваСорс. Обичам, когато се захвана с някого, да ми позволи да го направя най-добрия. Напоследък се майтапим с приятели – ,,дългата ръка на д-р Найденов“ е най-новият ни лаф. Бяхме наскоро с група от няколко директорки в Хърватия, за да споделят те опита си в АкваСорс, защото някой, който не е доктор, трябваше да даде от личния си пример и заряд. Те единодушно заявиха, че са постигнали успех благодарение на ,,дългата ръка на д-р Найденов“, която навсякъде достига и поддържа. От това, разбира се, на мен ми стана много приятно, защото то показва, че съумявам правилно да обучавам хората да следват системата. Ръката ми става все по-дълга и придобива международни мащаби, като напоследък достига даже до такива страни като Израел.  Аз съм на мнение, че всеки един, решен да постигне финансова свобода, независимо в коя сфера, трябва да простира ръка надалеч, да влага сърце, ум и време, и да се възползва от ситуациите, които животът му поднася.

Винаги съм отделял много внимание на своето обучение като професионалист. Държа моите бизнес партньори да знаят, че по всеки въпрос биха могли да се обърнат за съвет и помощ към мен. Когато един човек е достигнал толкова високо ниво в АкваСорс, това не е случайно. Същото важи и за този, който с години си остава на едно и също ниво, но той понякога не съзира причината, защото не умее да види по-далеч от горделивостта си.

Какъв е ключът към успеха?

Дали вашите мисли ви тласкат към забогатяване? Ето го простият отговор: погледнете резултатите си. Има един много ценен принцип в живота: Мислите водят до чувства. Чувствата водят до действия. Действията водят до резултати. Резултатите произлизат от начина на мислене. Затова, ако искаме да разберем дали мислим правилно, просто трябва да погледнем резултатите си, и ако те не ни удовлетворяват, трябва да променим мисленето си.

За съжаление, поради масово негативно програмиране по отношение на парите, начинът на мислене на повечето хора не подкрепя желанието им да имат много пари. В мрежата ни има хора, които започнаха да градят бизнеса едновременно с мене, но печелят много по-малко пари, но и такива, които печелят почти колкото мен. Това са все хора от едно време, с един стаж. Някои просто са обучаеми и не са толкова горделиви.

Една жена наскоро ми каза: ,,Знам, че не може да се печели много от този бизнес, нали от 10 години се занимавам“. Отговорих: ,,Ти може и от 20 години да си записана, но ако през това време, вместо да се обучаваш и да работиш по системата, повтаряш едни и същи грешки, естествено е доходите ти да си остават малки.“

В мрежовия маркетинг има хора, които не печелят. Има такива, които печелят малко. Има такива, които завиждат, и такива, които са твърдо на мнение, че само онези, които се включат в самото начало, могат да успеят. Има и такива, които печелят много. Всеки един, който се включи към мрежова компания, е първи в своята организация, но целта е да не остане последен. Както в мрежовия маркетинг, така и в живота, времето не се измерва с години, а с действия, прочетени книги и постигнати резултати. Има една формула за успеха, която гласи, че твоят успех зависи от твоята нагласа, умножена по твоите умения, умножени по твоите действия. Т.е. дори само един от тези множители да е равен на нула, крайният резултат ще е нулев.

В мрежовия маркетинг е изключително важно да развиваш подходящите умения и да се развиваш личностно. Това е школа за личностно развитие, но вместо бележки се раздават чекове. Изводът е, че тези, които печелят много пари чрез МЛМ, показват готовност да платят цената под формата на всякакви усилия и да отложат удоволствието.

Има и един проблем, свързан със зоната на комфорт. Много хора, които са достигали до средно ниво доходи, остават на това ниво в продължение на години, защото тяхната визия за живота е такава. Човек трябва да се научи да мечтае извън зоната на комфорта си, да поставя по-големи очаквания пред себе си, да е готов да даде и да получи повече. Доходите от мрежов маркетинг не могат да надскочат нивото на личностно развитие. Затова човек винаги трябва да се стреми да расте в посока, която води до желаните резултати, в случая до по-големи доходи. Има определени неща, които са наложителни за научаване на всеки един етап от бизнеса.

С какво се гордееш?

Това, с което много се гордея, е че променяме живота на много хора към по-добро. Имам една кампания – ,,Зима без антибиотици“, която е посветена предимно на децата, които са нашето бъдеще. Мечтая те да живеят без да бъдат тровени с химия. Чрез тази инициатива променихме живота на хиляди деца в България, защото имунната система работи по-ефективно, когато организмът е добре нахранен на клетъчно ниво.

Обръщайки се назад, определено мисля, че последните 25 години не съм живял напразно. Допринесъл съм по някакъв начин за доброто на семейството си, на обществото и на много деца у нас и в чужбина. Същевременно с част от спечелените пари съм ходил на някои много полезни курсове. Благодарение на това въведох в България хомеопатичната детокс терапия (ХДТ), а напоследък и хомеопрофилактиката (алтернатива на ваксините). Инвестирах и в създаването на аптека „Авита“, специализирана в предлагането на лекарства за ХДТ и класическа хомеопатия. По препоръка на проф. Витулкас, моя основен учител по класическа хомеопатия, и на Тон Янсен, учителя ми по ХДТ, се свързахме с едни от най-добрите производители на хомеопатични лекарства в Европа и си сътрудничим с тях. Разработихме уникална потенцираща машина за производство на хомеопатични лекарства, наподобяваща движението на човешката ръка, така че сега България е една от малкото страни в света, в които може бързо и качествено да се приготвят всякакви детокс препарати за ХДТ.

АкваСорс е бизнес за хора, които желаят да помагат. Парите, спечелени от този бизнес, са показател за това на колко хора сме подобрили живота. Най-голямата ми мечта е да нося на хората около себе си здраве, успех и свобода, както в материален, така и в духовен аспект. Това е възможно, когато сме готови да се учим, да мислим и да действаме на едро. Когато всички се запалим от тази идея и горим или само тлеем, дори мъничко, се образува един общ голям огън, който разпръсква светлина и топлина по цялата земя.
3
Безплатно / Интервю с д-р Петър Найденов, екзекутивен директор 1* в АкваСорс
« Последна публикация от anhira - 19, Декември, 2019, 16:39:21 »
Защо и как се захвана именно с мрежов маркетинг?

Имаше доста причини да се захвана с мрежов маркетинг. Бях на 38 години, все още беден, а вече не толкова млад лекар, чиято заплата свършваше много преди края на месеца. Давах по 15-20 нощни дежурства на месец, за да изкарвам все пак някакви пари, но това постепенно изсмукваше силите ми. Вече бях семеен, с две деца. За начина ми на живот какво да говорим – 20 нощи в месеца нямах възможност да се прибера вкъщи.

Бях начетен и образован, но от финансова гледна точка – неграмотен. Никога през живота си не бях съзнавал възможността човек да развие собствен бизнес и да печели пари от изграждането на система. Не можех да си представя, че мога да печеля пари, без да ходя на работа, а и през ум не ми е минавала мисълта, че мога да печеля пари дори по време на сън, че мога да разполагам с пасивни доходи (даже не знаех какво означава това).

Но се случи така, че един мой познат, Пламен Бараков, ми каза „Ела да чуеш нещо интересно и си вземи 50 долара, за да се включиш, ти си доктор, при теб това ще върви…“ Така се сблъсках с възможността АкваСорс. И до ден днешен не мога да си обясня защо му повярвах, защо се съгласих да му дам такава сума (за мен това беше приблизително една заплата). После дойдоха няколко листа обяснение на английски и едно копие от дистрибуторския договор с моя дистрибуторски номер NAY15010 (същият е и до днес). Първия месец не направих нищо, реших, че съм се минал, е, ще пия една студена вода и толкоз. Тогава се появи Пламен и ми каза „Ти си луд, почвай да работиш, аз спечелих 1500 лири!“ Просто трябвало да говоря с познати и да споделям, каквото знам за възможността.

Започнах да разправям на хората около себе си. Първа в списъка ми с потенциални партньори беше д-р Вилма Михайлова. Бяхме се запознали неотдавна, оказа се, че живеем в съседни блокове. Тя ме заговори на пазарчето за плодове и зеленчуци в квартала. Каза, че ме познава като човекът, въвел хомеопатията в България, че тя завършвала курсовете в Хомеопатичното общество, че е слушала много за мен. Оказа се, че имаме сходни възгледи за медицината, затова решихме да работим заедно като хомеопати и наехме един апартамент в квартала.

Вилма ли е първия човек, когото включи в АкваСорс?

Да. Не помня какво точно й казах за бизнеса, но тя се съгласи да опита. С Вилма ни свързва много – заедно практикувахме хомеопатия, заедно обикаляхме страната, за да изграждаме мрежа, заедно постигнахме върха на тогавашния бизнес план в АкваСорс, заедно учихме в Международната академия по класическа хомеопатия при професор Джордж Витулкас, заедно спечелихме първи пътешествието до езерото Кламат, при това две поредни години… Тя отиде там с мъжа си, а аз с баща си (не можех да взема Цвети, защото тогава тя кърмеше новородената ни дъщеря. Така тате посрещна своя 65-ти рожден ден на Кратерното езеро, а аз хвърлих пъпа на Богомила в Изворите на светлината, от които се захранва езерото Кламат – но това е друга тема).

Добре, че беше Вилма да ми повярва, защото в началото на бизнеса никой от семейството ми не ме подкрепи – говореха, че това са глупости, че било пирамида, че аз лекар ли съм бил или търговец… Чувах изрази като „Пепи, маме, та не си стана един нормален лекар…“, „Брат, тези водорасли ще ти пораснат по брадата“, „Всички вие сте търговци и ще умрете“, „Аз толкова години съм изкарал без твоите водорасли, не ме карай сега“, „Не ни занимавай с твоите пирамиди“, а една колежка каза „Ау, ама той доктор Найденов май сериозно се занимава с глупости!“

Мисля, че Господ ни събра с Вилма в оня труден и за двамата период, когато заплатите ни бяха малки, децата ни растяха и ни трябваха повече пари, а страната бе в тежка икономическа криза. Помня, че за да има мляко за децата, баща ми като пенсионер ставаше в 5 часа сутринта да се реди на опашка, та дано да стигне до него. Сега всичко това е история; Вилма е уважаван специалист, с парите от бизнеса си е осъществила много свои мечти: осигури условия на децата си да получат отлично образование, построи си хубав дом, спечели няколко бонус автомобила, основа медицински център, обикаля света, изобщо живее много по-добре, отколкото когато се запознахме. Естествено, продължава да развива мрежата си в АкваСорс и като член на Съвета на Лидерите заедно с останалите екзекутивни директори допринася за подобряване на условията за цялата мрежа.

Какво се случи в самото начало на бизнеса ти?


Започнах да работя с АкваСорс през 1996 година – около месец-два след като се бях включил. Първият ми чек беше 12 английски лири, вторият 138, третият 380, четвъртият 500, а петият – цели 800 лири! Оказа се, че съм бил станал директор, без да зная. Тогава нямаше Интернет, нямаше офис у нас, единствената връзка с фирмата беше по факс чрез моя спонсор, а аз не знаех даже термина „компенсационен план“. Всичко беше гол ентусиазъм…

После стана нещо странно – чековете ми намаляха от само себе си на около 150 лири на месец и останаха на това ниво 1-2 години. Сигурно защото моето личностно израстване не отговаряше на амбициите ми. Уменията ми за мрежуване бяха минимални, защото тогава все още нищо не разбирах от мрежов маркетинг, но имах доста познати, на които постоянно разпалено обяснявах колко са хубави водораслите и колко добре може да се печели от бизнеса. Разбира се, с променлив успех…

Докато една вечер се зачетох в някаква книжка, която обясняваше как се печели от мрежов маркетинг: включваш петима души и ги обучаваш, после всеки от тях включва по още петима и т.н... Онази нощ буквално не можах да спя, поглъщах страница след страница и всичко вярвах! Там пишеше, че мога да стана много богат, като помагам на хората от своя екип да развиват бизнеса! Благодарение на тази книга разбрах, че успея ли да открия достатъчен брой хора, които да обуча на необходимите знания и умения, мрежата ми може да се разрасне много повече, отколкото ако само аз работя, и постепенно да започне да ми носи много повече пари.

Ти си известен с това, че цялото ти семейство е в АкваСорс. Как стана така?

Въпреки че отначало всички у дома бяха против, аз бях твърдо решен да ги привлека към бизнеса. Естествено, първо споделих с брат си за начинанието и му предложих да се присъедини, но той, както вече споменах, отначало не искаше и да чуе за АкваСорс. Някак си го склоних да се запише, не помня кой плати дистрибуторския пакет, той твърди, че съм бил аз, но аз мисля, че той даде парите, за да му се махна от главата. Отначало работех само аз, записвах хора в неговата мрежа, помагах им да започнат бизнеса, докато един месец той получи чек от 1000 английски лири. След като се убеди, че от мрежов маркетинг действително могат да се печелят значителни доходи, Емо се заинтересува. Резултатите го ентусиазираха и започнахме да работим заедно. Сега неговата организация е най-големият клон от мрежата ми, а той е лидер, с когото всяка фирма може да се гордее.

Поканих и първата си съпруга, която отначало също не искаше, ала впоследствие се съгласи. Нали съм астролог, започнах да записвам към нея само хора, с които тя беше астрологично съвместима. Тя е с добро сърце, интелигентна, има чувство за хумор, общува с лекота и умее да поддържа отношения. Но тогава покрай двете ни малки деца се беше застояла вкъщи няколко години и се беше поизнервила от това. Новата работа от дома беше все пак някакъв свеж полъх за нея, а и започна да си общува с хората от мрежата си. Помня, че един ден с гордост ми каза, че повече хора са търсили нея, отколкото мен. Разбрах, че си говорят за астрология, за отношения, за възможности, че търсят от нея съвети, а често просто си бъбрят по женски. Видях, че мрежовият маркетинг започва да ѝ харесва и си дадох сметка колко много може да се подобри животът на всяка майка, ако започне да развива бизнес от къщи.

Минаха години и с нея се случи нещо удивително. Искам да го разкажа като пример какво може да стане с човек, който развива бизнес тип мрежов маркетинг достатъчно дълго и успешно. Лина имаше добри доходи от АкваСорс и плащаше максимални осигуровки. Ето защо, когато дойде време да се пенсионира, доходите й се увеличиха, вместо да намалеят! Това стана, защото хем получи солидна пенсия, хем продължи да получава доходи от бизнеса си, а тъй като вече не трябваше да плаща социални осигуровки, печалбите ѝ от АкваСорс се повишиха. Кой не иска да се пенсионира така?

По онова време, около 1997 година, баща ми беше 63-годишен пенсиониран миньор от уранодобива. Пенсията му едва стигаше да покрива сметките у дома, затова той работеше по цял ден в полиграфическия комбинат на една машина, която правеше букви от олово. Хем се преуморяваше, хем цял живот бе в контакт с вредности. Виждах, че това не му се отразява добре и реших, че ще го правя мрежар – хем да си подобри здравето от продуктите, хем да си повиши доходите, хем да не се преуморява толкова. А и го познавах като много съвестен и отговорен човек – започне ли нещо, прави го както трябва.

Някак си успях да го склоня да започне да приема Зелена енергия. След седмица-две той ми каза, че е много доволен – преди това вечер нямал сили за нищо и с прибирането у дома само гледал да си полегне, а сега вече бил доста по-добре. Видях, че му е станало интересно. Казах му, че трябва да знае колкото се може повече за продуктите и бизнеса, и го поканих да идва на срещите, които тогава водех всяка седмица. За мое удивление, още на следващата среща го видях на първия ред – беше с тетрадка и прилежно си записваше всичко, което обяснявах. Кръвта вода не става…

Мина още малко време и доходите на баща ми от мрежов маркетинг превишиха заплатата му в полиграфическия. Каза ми, че е решил да напусне работа и да се занимава само с АкваСорс. Така животът му се подобри, наспиваше се, не се преуморяваше, а и водораслите му се отразяваха добре. А след още няколко месеца тате получи първия си чек от… един милион лева! Е, тогава това бяха около 500 евро, но за него това бяха страшно много пари – даже вдигна кръвно от вълнение. После свикна и продължи да върви нагоре – два милиона месечно, три милиона месечно (по курса от 2019 това са около 3000 лв.)…

Спомням си няколко истории с него. В автобуса срещнал свой бивш колега, също пенсионер. Заговорили се кой какво прави и татко му казал, че работи в една английска фирма за водорасли. Другият го попитал плащат ли му добре и татко отговорил „Ами доволен съм, изкарвам по два-три милиона месечно!“ Реакцията на колегата – „Ей, Георги, ама много хубаво са ви научили да лъжете!“

Друг път в трамвая до него „едни бабички“ се оплаквали, че им са малки пенсиите. Тъкмо се връщали от митинг, протестирали, били недоволни. Той им казал „Ами защо не си ги повишите, ето, аз развивам свой бизнес“ и им казал за водораслите. От дума на дума го питали колко печели и като чули сумата, коментарът им бил… „Мръсен комунист“! Е, баща ми наистина е бил член на БКП, но според мен в случая той е много по-адекватен от другите пенсионери – вместо да протестира и да чака наготово, се бе захванал с нещо полезно, от което да печели.

А най-много ме трогна, когато след няколко години татко ми каза, че благодарение на мен никой от семейството ни не е усетил икономическа криза през всичките тези нелеки години. Също каза, че се гордее с това, което прави, защото хем помага на хората да си подобряват здравето, хем предлага възможности или с други думи работни места. Освен това винаги си има пари за внучетата.

Интересна е историята и на Цвети, моята втора жена. Когато се включи, тя беше на 23 години. Отначало казваше „Ох, омръзна ми от тоя Аквасорс, събрали се едни лелки и си говорят за болести!“ после забременя и когато дойде време да ражда, вече беше директор. След като се прибра от родилния дом, още в първите дни, докато още се възстановяваше от раждането и се адаптираше към това, че трябва да се грижи за дъщеря ни, получи чек от над 400 лв. Аз я похвалих, а тя каза, че нейна приятелка получава над 800 лв. заплата. Тогава изрекох едни думи, които се оказаха пророчески: „Помни какво ти казвам, ще минат години, и заплатата ѝ ще стане най-много 1000-1500 лв. А ти ще развиеш бизнеса си и ще печелиш много повече, само дето няма да ти се налага да ходиш на работа!“ Тогава тя не вярваше, но времето потвърди моята прогноза. Сега Цвети кара бонус кола от АкваСорс, печели много повече от работещите си приятелки и има време както за дъщеря ни, така и за всевъзможните си други любими занимания. След това стана така, че пътищата ни се разделиха. Все пак с парите от бизнеса купих апартамент, в който и до днес двете с дъщеря ми си живеят в много добри битови условия.

С Анелия, майката на третия ми син, се запознахме пак покрай АкваСорс. Естествено, и тя се включи и скоро стана директор, при това през лятото, когато бизнесът е по-слаб, и то в едно село от 70 жители! Тя е истински талант, фурия, много я бива да общува, да убеждава, да продава. Само дето е малко непостоянна. Но мрежовият маркетинг е много гъвкав бизнес и търпи всякакви издевателства. С времето тя също стана звезден директор. С нея много искахме да си имаме дете, но това се оказа трудна задача. След няколко спонтанни аборта тя се обезсърчи и минахме през много труден период – почти се бяхме разделили. Но някак усещах, че ни е писано да си родим бебе, а това усещане не ме е лъгало досега.

После АкваСорс обяви, че пуска нов продукт – Мака енергия. Започнахме да го пием и двамата, както и големи дози от други продукти, подпомагащи детеродните способности. Само след 2-3 месеца тя отново забременя и този път всичко беше наред. Така се появи на бял свят нашият любим Емануил – едно от многото „водораслови“ бебета. Той е много интелигентно дете, през първите си вече почти седем години не е пил никакви лекарства, освен хомеопатични, и редовно яде водорасли, коластра и други продукти на АкваСорс. А майка му има възможност да работи и печели от къщи, и да му се радва всеки ден.

Въпрос на късмет ли е да успееш в този бизнес?

Категорично не! Например, първото лято отидох във Варна и там работих здраво, така че изградих няколко директорски групи. После поради недоразумения и малшанс всички се отказаха и цялата ми работа отиде на вятъра. Нещо подобно се случи и в Русе, може би защото хората там работеха само докато ги бутам. Имал съм и други такива случаи, но въпреки всичко изградих голяма и успешна мрежа. Това само с късмет не става, искат се умения, фокус, постоянство, визия, ентусиазъм, професионализъм и хъс. Убеден съм, че с малко настойчивост и подбутване един добър лидер може да направи от много хора директори, но по-нататък те трябва сами да решат да продължат. За целта трябва да открият в бизнеса онова, което на тях им харесва, а то не винаги е това, което ние харесваме.

Някои хора, за които съм сигурен, че имат потенциал, отначало доста се дърпат, но с времето лека-полека се приобщават към идеята и се включват в мрежата. Може би напоследък този процес протича по-гладко, защото вече съм усвоил някои умения и ми е по-лесно да намирам път към душите на кандидатите. Но в началото това не бе така. Кой знае какво съм говорел, че да срещам толкова съпротива. Ето например д-р Юлия Цанкова, с която бяхме колеги от детското отделение на 22 поликлиника. Близо две години тя отказваше да започне, даже с мъжа й ме наричаха „продавач на надежда“ (като се замисли човек, това е една много хубава титла). Веднъж по Коледа отидох в поликлиниката и ѝ показах чека си. За голямо мое учудване тя каза „Искам и аз така!“ Започна да препоръчва продуктите, да прави лекции за родители. Резултатите не закъсняха, хората бяха много доволни, защото здравето на децата им се подобряваше. След няколко месеца Юлето ми каза „Пепи, вече не мога да си представя как съм работила без нашите продукти! Децата се подобряват пред очите ми!“ По-късно с доходите си от бизнеса тя си купи помещение, където и досега е нейният лекарски кабинет, а след това заедно с мъжа си  построиха къща в Пасарел, за да живеят по-близо до природата. Досега (края на 2019 година) и тя вече е спечелила три бонус автомобила от АкваСорс.

Някои новаци в мрежовия маркетинг първоначално отказваха да работят поради това, че не вярваха в себе си или в бизнеса, а и поради липса на знания и умения, което беше обяснимо предвид времето, в което живеехме тогава. Често срещано беше и явлението дотогавашният живот на начинаещите дистрибутори да ги беше отказал от идеята да изградят пасивен доход и финансова свобода. Когато обаче виждаха със собствените си очи възможния успех, постиган от други обикновени хора като тях, някои започваха да усещат, че и те могат да успеят, стига да решат. Културата в мрежата ни е такава, нали нашето мото е „Здраве, успех, свобода и възможности за всички“. С малко помощ от приятели е по-лесно…

Подбираше ли в началото кого да поканиш в бизнеса?

Канех всички наред. Тогава нямах никаква представа как се развива подобен бизнес. Разчитах на ентусиазма си и мислех, че всеки може да успее. Знаех също така, че всяко нещо изисква учене, в което винаги ме е бивало. Започнах да се интересувам от специализирана литература, научих се да работя с Интернет, който тогава, около 1997 година, беше много бавен, но все пак ми позволяваше да откривам статии и препоръки на тема МЛМ. Открих едни американци, които издаваха списание за мрежов маркетинг, наречено „Upline“. Абонирах се за това списание и ежемесечно получавах по пощата физически брой, който с интерес изчитах. Подчертавах и правех преводи на български.

Постепенно положените усилия и проявеното желание за учене дадоха плодове и мрежата, която изграждах, започна да се разширява и да става все по-добра и стабилна. Често се събирахме и провеждахме обучения, изпращах на директорите си бюлетин всеки месец. Тогава написах и книгата ,,Зелените лъчи на светлината“. Тя е сборник от материали, които бях намерил от много източници, бях обобщил и опростил така, че да бъдат разбираеми за хора без медицинско образование. В книгата добавих и изводите от своя опит, който бях трупал в продължение на две години, през които бях ползвал продуктите лично и бях снабдявал мои пациенти с тях. Над 40 000 екземпляра от книгата вече са издадени на руски, хърватски, български, гръцки, а тепърва предстои и на английски език.

Колко време отделяше за бизнеса си?

Доста. Заложих на това, да обикалям с лекции и обучения цялата страна, защото тогава почти не се ползваше Интернет. В онези времена имах един трабант, който постепенно се износи, след това карах жигулката на баща си, с която също навъртях доста километри. После, когато вече печелех добре, с един чек и нещо си купих чисто нова Форд Фиеста от магазина. Същия ден си купих и чисто нов мобилен телефон, и чисто нов лаптоп. Струваше ми се, че летя!

А колко печелеше?

През последните години на 90-те вече бях започнал да печеля значителни суми. През 2001 година купих втори апартамент, както и офис. Грешката ми обаче се състоеше в това, че си харчех парите за други неща, вместо за апартаменти, които бяха много евтини тогава и предлагаха възможност за пасивен доход. Но аз взех, че се сдобих с кола за 12 хиляди лева, вместо да си купя апартамент за малко повече пари. По онова време беше изгодно да се теглят заеми, с чиято помощ можеше да си купя десетина апартамента и да ги изплащам чрез наемите, които щях да получавам. Не бях финансово грамотен и в това се състоеше проблемът. Не инвестирах умно.

Покрай МЛМ разбрах за Робърт Кийосаки и обучителната му система за финансово ограмотяване. През 1999 година прочетох интервю с него в едно друго списание за бизнеса – “Network Marketing Lifestyles”. В него той казваше, че работещите в мрежовия маркетинг профукват парите, които са спечелили с пот, кръв и сълзи, както и бъдещето на децата си, защото харчат за глупости, вместо да инвестират. Тези думи ме жегнаха право в сърцето, защото описваха и мен! А книгата му „Богат татко, беден татко“ си купих две години по-късно в Мумбай, Индия, където бях на семинар по хомеопатия при прочутия доктор Шанкаран.

От семинара ми остана едно свидетелство, но най-важното, което донесох оттам, бе тази книга. Никога няма да забравя как си я купих на една улична сергия. Продавачът ходеше като щиглец с една голяма стълба в ръка, с чиято помощ достигаше книгите от по-високите рафтове. Във влака от Мумбай до Пуна не мигнах почти цяла нощ, защото не можех да се откъсна от четивото. Разбрах колко грешки съм допускал във финансов план и колко е лошо човек да бъде финансово неграмотен. Кийосаки направо ми отвори очите, ето защо реших да започна да издавам книгите му у нас. След около 20 издадени негови книги в общ тираж над 150 хиляди екземпляра може да се каже, че съм допринесъл за финансовото ограмотяване на много хора у нас. Преди това имах грешното схващане, че каквото спечеля, трябва да го изхарча. Така бях свикнал - гледах заплатата ми да стига (почти) до края на месеца. Сега е друго.

Какво поддържаше и поддържа постоянството ти?

Две главни неща. На първо място, моите деца. Стараех се да сторя така, че те да не изпитват оскъдица и да имат всичко, от което се нуждаят. Второто нещо, което поддържаше постоянството ми, беше стремежът към нещо голямо. Нещо значимо за здравето и живота на хората. Едва ли бих могъл да се занимавам с мрежова компания, различна от АкваСорс, която не е обвързана със здравето. Още когато опознавах водораслите, с които АкваСорс работи, бях дълбоко впечатлен от тяхната уникалност. Те не са просто витамини или хранителни добавки, а най-добрата суперхрана от природата в световен мащаб. Водораслите представляват материализирана слънчева енергия, любов и мъдрост.

Ти си човекът, поканил Том Биг Ал Шрайтер за първи път на семинар в България. Как и защо го направи?

От зор. Тогава имаше много залитания в мрежата, защото опитвахме да работим и с други компании. Беше излязла една фирма за Интернет страници, SkyBiz, имаше и компании за отстъпки, за застраховки… През 2002 година хората се разфокусираха, може би защото и аз давах лош пример в това отношение. Бизнесът стагнира. С директорите правехме обсъждания как да го съживим, даже се съмнявахме дали въобще има смисъл да продължаваме…

Няма да забравя никога какво каза тогава една колежка, д-р Маргарита Вътова: „Да, Пепи, ама като ми се разболее детето, не му давам да пие страници в Интернет, а Зелена енергия“! За тези думи ще ѝ бъда признателен цял живот. Те ми наместиха ценностната система, разбрах, че за добро или не, моят път е свързан завинаги с АкваСорс и здравето. Дадох пример на всички, като заявих, че оттук нататък ще работя само и единствено с АкваСорс и няма да препоръчвам никакви други компании за мрежов маркетинг.

Така научих голям урок: ако искаме да успеем в този бизнес, трябва да си изберем една единствена компания, с която да работим. Никой не може да управлява едновременно две коли, да стане шампион едновременно по футбол и шах. Иска се фокус. И още: всички компании си имат проблеми, защото в тях работят хора. Затова ние просто си избираме една компания, с която да си имаме проблеми, и работим само с нея. В това има логика, защото всеки компенсационен план плаща все повече пари с увеличаването на оборота на мрежата ни. Ако правим оборот от 100 000 лв. само в една компания, чекът ни ще е по-голям, но ако правим в две компании обороти по 50 000 лв. сумата от двата чека ще е по-малка.

Но мрежата беше демотивирана. Нещо трябваше да се направи. Затова се свързах с Том по телефона и се договорихме да направи семинар в София. Цената беше 15 000 $ плюс самолетен билет бизнес класа. С малко молби успях да го склоня за 10 000 $. Наех зала във ВИАС, казах на всички, работещи в мрежовия маркетинг, но основно присъстваха дистрибутори от АкваСорс. Помолих офиса да пусне промоция и да закупи билети за дистрибуторите, които я спечелят. Общо се събрахме над 300 участника. Преводач бях аз.

Макар че по тогавашните ми разбирания дадох огромна сума пари за този семинар, той ми се изплати, защото на него присъстваха почти всички мои ключови бизнес партньори. За всички тях това беше първа среща със специалист от такава класа. И когато чуха от него неща, които бяха чували и от мен преди това, както и изключително полезна нова информация, те много се впечатлиха, повярваха в себе си, усвоиха умения, подобриха нагласата си, разбраха, че и те могат да бъдат на световно ниво, и в резултат на това мрежата отново започна да се развива доста по-добре. Съответно и моите чекове пак тръгнаха нагоре. Това потвърди за кой ли път правилото, че за да получиш, първо трябва да дадеш. А и ми остана удовлетворението, че съм първият български мрежар, направил семинар с Том Шрайтер.

Том е живата легенда на мрежовия маркетинг. Той е човекът, който е допринесъл най-много за развитието ми като мрежар. Даже много хора ме наричат българския Том Шрайтер, толкова силно съм повлиян от неговите идеи. Абониран съм за неговите бюлетини и през годините съм си купувал почти всичко, което той е издавал – книги, касети, дискове, онлайн обучения и т.н. Няма ден, в който да не се сещам за неговите мъдрости. Издал съм много негови книги и ги препоръчвам на всички, които искат да станат наистина добри в мрежуването. А чувството му за хумор е просто неповторимо.

Понеже той се представяше навсякъде като „високия красив брюнет от Тексас“, какво бе учудването ми, когато го посрещнах на летище София. Пред мен стоеше един скромен, оплешивял, побелял, нисичък и пълничък човек, видимо леко притеснен, може би от това, че никога не е бил в България. Представих му се и видях как се успокои. А когато усети моето уважение и възхищение към него, се отпусна и започна да се шегува. Предложих му да спи у дома. Той се съгласи и мога да кажа, че съм единственият човек в България, в чийто дом е гостувала една от най-големите МЛМ супер-звезди.

Един от първите, с които срещнах Том, беше брат ми. Тогава тъкмо АкваСорс бе променил компенсационния план и това бе засегнало значително доходите на лидерите. (По стария план се плащаше повече в дълбочина, за обеми на трето поколение и до шесто поколение, затова много хора имаха по-скоро дълбоки мрежи, а новият плащаше повече за по-близките поколение. Затова звездните директори с плитки мрежи получиха по новия план повече пари, а доходите на лидерите, които разчитаха на пари от групи на 4-то поколение и надолу, доста намаляха. Това с времето се поправи, защото лидерите изградиха повече нови директори на първо и второ поколение, за което сегашният компенсационен план плаща най-добре.) Брат ми каза на Том, че много вярва в продуктите, но вече не вярва толкова в бизнес възможността. Отговрът на Том Шрайтер беше: „Препоръчвай възможността такава, каквато е, и остави кандидатите да решават дали ги устройва. Не решавай вместо тях, те може да я харесат!“ 

След години, когато отидох на МастърМайнд в САЩ (бях единственият лидер от АкваСорс, който сам реши да инвестира в това, и един от тримата само българи, които присъстваха), Том ме представи на други МЛМ легенди. Всеки път думите му бяха „Това е доктор Питър от България, и той е истински доктор!“ после го поканих на обяд, но не можах да му платя обяда – той плати моя. Оказа се, че той винаги плаща сметката в ресторанта. Даже Уес Линдъм разправя една история, как се опитал да плати, а Том се обърнал към сервитьора с думите „Не обръщай внимание на внука ми, аз плащам!“

С Том е свързана и една друга забавна случка: на един от следващите му семинари в София бяхме взели с нас сина си Емануил, тогава на две години и нещо. По едно време той пролази под столовете, качи се на сцената и застана между Том и преводачката. Том му подаде микрофона и така съм ги снимал тримата, като Ени е в центъра. Един вид, приемственост между поколения мрежари. Кой знае, един ден… Те двамата много си приличат по хороскоп, с Луна в Телец и силни Близнаци, Рак и Лъв. Вероятността не просто да се срещнат, а да са заедно на една сцена, е нищожна, но е факт!

Кои други мрежари са повлияли на кариерата ти?

Трима души най-вече: Том Шрайтер, Ранди Гейдж и Ерик Уори. Разбира се и Дон Фейла, Марк Ярнел, Джон Милтън Фог, Робърт Кийосаки, Ким Клейвър, Джордън Адлър, Ерин Удуърд, Крис Брейди и много други. На повечето от тях съм издавал книги в България, за да повишим нивото на професионализъм на нашите мрежари. На форума „МЛМотиватор“ (forum.anhira.com) има стотици статии от тях, преведени на български и/или резюмирани лично от мен. много е важно да знаем, че колкото и да знаем лично ние, това не помага на бизнеса ако не научим на нужните умения ключовите си бизнес партньори, а чрез тях и цялата си мрежа. Защото ние не изграждаме сами бизнеса, а изграждаме хора, които го изграждат.

Какво би казал за Wellness–индустрията в наши дни?

От ключово значение е да се знаят какви са тенденциите на времето. В днешни дни една от най-горещите глобални тенденции е постепенното остаряване на бейби-бум поколението – хората, родени след Втората световна война (между 1944 и 1964 година). Тъй като навлизат в своята по-напреднала възраст, те все повече трябва да се грижат за здравето си. Едновременно с това те имат и по-стабилни доходи. Когато човек остарява, нормално е да започва да се замисля, че иска всъщност да живее по-дълго. Естествено, ако има и пари, е готов да ги инвестира в здравето си.

Но бейби-бумърите имат и деца, които, вземайки пример от родителите си, осъзнават, че е добре и те да се грижат за здравето си. Оформя се една нова култура, хората започват да се стремят към по-добро здраве. От друга страна, започва една тенденция хората да се разочароват от фармацията и медицината (т.нар. „индустрия на болестите“). Оказва се, че никой доброволно не иска да пие с шепи хапчета, които имат странични ефекти, за чието лечение му се предлагат още хапчета.

Много хора, които са се опарили от този порочен кръг, се обръщат към природните методи за поддържане на здравето, поради което уелнес индустрията все повече се разраства.

С какво продуктите на АкваСорс се различават от останалите?

Благодарение на това, че редовно ползвам суперхраните и хранителните добавки на АкваСорс, на шестдесест години съм навярно един от малкото, които не пият никакви лекарства, и то при положение, че в началото не бях в цветущо здраве. Когато започнах да си поддържам здравето с продуктите на АкваСорс, бях болен от псориазис, а освен това страдах често от гнойни ангини, заради които трябваше да приемам антибиотици. За една-две години тези проблеми се решиха и оттам насетне почти не съм боледувал (е, освен една-две настинки годишно). Когато неотдавна споделих това с една дерматоложка, тя ми каза, че по принцип псориазис не се лекува, и че аз просто съм в ремисия… най-дългата ремисия, което тя е виждала (около 20 години без проблеми с кожата).

Продуктите на АкваСорс са били винаги от много голямо значение за мен и семейството ми, и продължават да бъдат. В началото АкваСорс беше фирма за разпространение на водорасли, но у мен се зароди мечта тя да се превърне в компания, предлагаща най-добрите суперхрани и хранителни добавки в света. Започнах да споделям мечтата си с всички и, колкото повече се развиваше фирмата с течение на времето, толкова повече качествени нови продукти включваше. Мечтата ми се осъществяваше.

Много важно е да се подчертае, че АкваСорс не е просто фирма за хранителни добавки, защото много ценна част от нашия асортимент са суперхраните и супербилките. Начинът, по-който се обработват продуктите, също е от голямо значение. АкваСорс използва специални методи за сушене при ниски температури (38-41ОС), чрез които се запазват всички полезни съставки в продуктите.

Как АкваСорс се е изменил с времето?

С течение на времето АкваСорс започна да се променя и в административен план. Създаде се нов компенсационен план, който донякъде и аз бях инициирал. Преди това правилата бяха такива, че спонсорът можеше да печели в пъти повече от хората от мрежата му, които работят по-добре от него и имат повече заслуги за развитие на бизнеса. Оказа се, че има хора, които печелят без почти никаква заслуга заради труда на онези хора в мрежата им, които неуморно работят и развиват бизнеса.

Възпротивих се срещу това, тъй като беше несправедливо. То беше направено с цел най-добрите лидери да имат сметка да помагат за изграждането на повече директори в дълбочина, което по принцип не е лоша идея, но с времето може да доведе до прегаряне и изтощение. Освен това предишният компенсационен план даваше много поводи за завист, защото съвсем малко лидери печелеха най-много пари, за сметка на останалите директори в началото на кариерата им, когато парите са най-нужни за разрастване и реинвестиране в мрежата.

Сега вече в АкваСорс комисионните са разпределени справедливо, така че хората, които започват да работят, сравнително по-бързо и по-лесно имат възможност да достигнат до прилични доходи, с които може да се живее добре и да остават пари за инвестиране в бизнеса. А тъй като сме се погрижили да изградим система за обучение, все повече директори могат да поемат лидерски функции. Така натоварването се разпределя по-равномерно и лидерите имат повече време за личностно и професионално израстване, а и за семействата си, и за почивка, пътешествия и любими занимания.

Всеки компенсационен план стимулира определено поведение. Според сегашния, от лидерите се иска да обучат своите първи поколения до ниво директори три звезди. След като направят това с три, шест, девет или дванадесет клона, те знаят, че мрежата им ще се развива в дълбочина без тяхното пряко участие. Вече няма място за отделни „супер-звезди“, защото умната стратегия е да се работи с близките поколения, които са по-малко на брой.

Оказа се, че този компенсационен план е по-сполучлив, защото вече има много екзекутивни и тризвездни директори, които печелят отлични доходи, бонус автомобили и пътешествия. А пък обикновените директори виждат, че и те могат да постигнат това, стига да положат малко повече труд за овладяване на нужните умения от системата за дупликация. Всеки може да е сигурен в това, че ако развива бизнеса си правилно, ще бъде справедливо възнаграден.

Можеш ли да станеш богат с МЛМ?

Бих могъл да заключа, че аз съм необикновен случай в мрежовия маркетинг, защото без предишен опит за сравнително кратко време, започвайки от нулата се издигнах на световно ниво, към което се причисляват хора с големи организации, включващи дистрибутори в много държави и печелещи шестцифрени годишни доходи. Част от спечелените от мен пари инвестирам обратно в мрежата под формата на издадени книги, организиране на обучения, промоции за директорите и т.н.. Благодарение на АкваСорс никога не съм си броил стотинките.

С помощта на мрежовия маркетинг човек може спокойно да се издигне в горните слоеве на средната класа, а ако има достатъчно акъл в главата, да стане и богат. Богат човек е такъв, който годишно получава пасивен доход в размер от поне сто хиляди лева, а с мрежов маркетинг може да се печелят много повече пари. В нашата професия вече има хора, които печелят милиони долари или евро годишно, а в единични случаи – даже месечно.

Но не в това е силата на нашия бизнес. По-важно е, че той дава възможност на много хора да печелят допълнително и даже да удвоят и утроят доходите си, без да напускат работа. Така срещу няколко часа допълнителна работа седмично в удобно за тях време те са много по-спокойни за бъдещето си, могат да изплащат кредити и ипотеки, и могат да си позволят по-добър живот, по-добро образование за децата си, по-качествени храни и по-добро здраве. Това е постижимо и за безработни, и за студенти, и за пенсионери, защото работата е лека и не изисква предварителен опит, а обучението е такова, че всеки да може сравнително бързо да усвои нужните умения и да започне да работи успешно.

https://forum.anhira.com/index.php/topic,58815.0.html - продължение
4
Безплатно / Урок върху салфетка №4 “Копай до твърда основа”
« Последна публикация от Boyana - 27, Ноември, 2019, 11:47:34 »
             Плахостта е един от проблемите, които мъчат, спонсорираните от теб нови хора. Най-добрата защита срещу това е да ги убедиш колко важен е началният старт. Те трябва да разберат, че новите бизнесмени не бива да броят месеците, загубени за изграждането на нов бизнес, дотогава, докато не завърши месецът на практика или периодът с необходимата продължителност за този човек.

                Когато попадат за пръв път в системата MLM и не стартират много успешно, може да се случи така, че наблюдавайки примера на преуспелите, губят увереност и мислят, че никога няма да ги догонят. Нарисувай картинка с изображение на бягащите. Нарисувай стрелки, обозначаващи бягащия, който се стреми да догони групата и бягащия, който се е откъснал от нея и бяга напред, опитвайки се да запази позицията си на лидер. (За теб може би ще е по-добре да използваш кръгчета.) Спомни си ученическите години, когато сте се съревновавали в кръг един след друг. Човек бяга по-бързо, когато се опитва да запази лидерското си място в групата, отколкото когато се старае да я догони. Доколкото в това състезание няма финал, всеки може да стане победител. Имам един цитат от моя духовен пастир, който съм закачил в кантората си:
ЕДИНСТВЕНИТЕ НЕУДАЧНИЦИ СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СПРАТ

             
Абонирайте се за пълен достъп!
5
“Четирите неща, които трябва да се направят”

На първия урок говорихме за някои ЗАДАЧИ, а на втория КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ. На този урок ще се запознаем с нещата, които трябва да направиш, за да постигнеш успех в MLM. Всеки, който печели в Multi-Level Marketing 100 000 и 200 000 долара (или още повече) на година, е правил и прави всичките четири.
За да запомните по-леко тези четири съставки, ще илюстрираме разказа си с една история, която можете да разкажете на колегите си по служба. Те ще запомнят не само историята, но и четирите задължителни задачи.
Историята е следната: представи си, че можеш да направиш пътешествие със служебния автомобил. Напускаш дъждовния Вашингтон и пътешестваш из слънчева Калифорния. В нашия случай слънчева Калифорния означава, че си постигнал върха в бизнеса. Когато пристигнеш, ще имаш успех - ти си на ВЪРХА!

ПЪРВОТО, което трябва да направиш е да седнеш в колата и да тръгнеш на път. Сумата, която ще ти коства това, зависи каква фирма и програма си избрал за изграждане на свой бизнес.Обемът може да бъде в пределите на 100, 500 или повече долара.

ВТОРОТО, което трябва да направиш е да купиш бензин и масло. Придвижвайки се към върха (Калифорния), ще изразходваш бензин и масло (стоки) и ще ги допълваш. MLM работи значително по-добре със стоки, които СЕ ПРОДАВАТ ДОБРЕ. Ти използваш стоките и отново ги купуваш. т.е. ти използваш стоките на фирмата, която представляваш.
Спомни си първия “урок върху салфетка”, където ти беше показано, че 780 продавачи на стоки в рамките на всяка програма, осигуряват огромен доход. Естествено ти вече знаеш преимуществата на работата, чието основно условие е търсенето на стоки. Повечето фирми MLM се отнасят към тази категория. Непродаваемите стоки обикновено се продават чрез търговия на дребно.
Второто преимущество на това, че ти също ползваш стоката е, че и ти ще си доволен. Това е защото фирмите MLM не пръскат големи суми за реклама, а насочват тези пари за изработването на нови изделия. По такъв начин тези изделия са с по-високо качество, отколкото продаващите се чрез търговия на дребно.


Абонирайте се за пълен достъп!
6
Безплатно / Урок върху салфетка №2 - Синдромът бизнесмен - банкрут
« Последна публикация от Boyana - 12, Ноември, 2019, 09:56:36 »
 Защо толкова много бизнесмени банкрутират, работейки в системата MLM? “Вторият урок върху салфетка” показва основните грешки, които допускат бизнесмените професионалисти. Нека видим защо е по-добре да се спонсорират 10-има учители, отколкото 10-има бизнесмени. Разбери правилно: Аз мисля, че професионалният бизнесмен носи голяма полза за своята фирма, както и всеки, който се е запознал с 10-те “урока върху салфетка" и разбира основната им същност.
                Повечето хора се объркват, прочитайки гореописаното, но не забравяйте, че те не разбират, че MLM е начин на продажба. Ние спонсорираме хората не заради фирмата, занимаваща се с непосредствена продажба, а заради системата MLM.

                Проблемите на бизнесмените произтичат главно от това, че виждайки представената от теб стока с отлично качество, веднага се хващат за работа. Присъединяват я към стоките, представлявани от тях самите, и не изчакват да им кажеш как трябва да се продава, та на ли са професионалисти!
                Работата е в това, че ние не искаме да разказваме как трябва да се продава. Ние искаме да ги научим на това как трябва да се ОБУЧАВА И СПОНСОРИРА и създаде голяма и добре развиваща се фирма Multi - LevelMarketing. Това те могат да постигнат без продажба в обикновения смисъл на думата.
                Ако не успееш да седнеш заедно с тях и да им обясниш няколко прости неща за MLM и по какво се отличава той от “непосредствената продажба”, в крайна сметка бизнесът им ще тръгне в невярна посока. Изучавайки по-нататък “уроците върху салфетка” ще се запознаем с някои примери. Повечето хора (особено бизнесмените) си представят, че ако спонсорираш някого, значи дублираш себе си. (Рисувам две кръгчета едно над друго.) Имаше едно кръгче, а сега са две. Звучи логично, но НЕ Е ИСТИНА.

                Не е истина, защото, ако човекът означен с горното кръгче, си отиде, ще си отиде и човекът спонсориран от него, т.е. няма да има продължение. Трябва да се поясни, че те, ако действително искат да дублират себе си, трябва да достигнат ДЪЛБОЧИНА от поне ТРИ НИВА. Само тогава може да се каже, че са ДУБЛИРАЛИ себе си.
                Ако твоят спонсор “изпадне” до това, когато си се запознал с работата на фирмата в подробности, ти по всяка вероятност ще предположиш, че системата не работи и не му подхожда.
                Да кажем, че ти си тук (нарисувай кръг и напиши в него “аз”). Ти спонсорираш Том (отдолу нарисувай втори кръг и напиши вътре “Том”). Съединяваме двата кръга. Значи ако ти приключиш с работата си и Том не разбере какво трябва да прави (тъй като ти не си го обучил), това означава край на цялата работа. Но ако ти НАУЧИШ Том как трябва да се спонсорира и той спонсорира Керъл, САМО тогава ти ще започнеш да дублираш себе си. А ако Том не разбере как да научи Керъл да спонсорира, тогава пак ще последва фалит и това ще означава край на бизнеса.
                Ти си длъжен да обучиш Том как той, от своя страна да обучи Керъл как да спонсорира. По такъв начин Керъл ще се научи да спонсорира Бетси или всеки друг.

Абонирайте се за пълен достъп!
7
Безплатно / Десет урока върху салфетка - Урок № 1 - Дон Фейла
« Последна публикация от Boyana - 07, Ноември, 2019, 10:12:46 »
КАК ДА СЕ ПОСТРОИ ГОЛЯМА И УСПЕШНА СТРУКТУРА
Какво значи MLM

                Multi - Level Marketing (MLM) заема особено място сред съвременните начини за продажба. Той е един от най-бързо налагащите се, но същевременно предизвиква и неразбиране. Мнозина гледат на MLM като на модна вълна от осемдесетте години, макар значението му да е значително по-голямо. Компаниите, които използват този начин за маркетинг през деветдесетте години, имат стокооборот за повече от 100 милиарда долара на година. Целта ни е да покажем с помощта на примери какво е това MLM. Нещо повече. Ти ще разбереш как може ефективно, повтарям, ЕФЕКТИВНО да обясниш на другите какво означава MLM.

                Този практически справочник е написан, за да помогне за подготовката на деловите ти партньори. Затова обобщи изложената тук информация, която би могла да послужи за началния им старт.
                Дон Файл (Don Failla) работи без прекъсване над “Уроци върху салфетка” още от 1973г.

                Преди да се запознаем по-подробно с изложения материал, нека отговоря на най-често задавания ми въпрос: какво означава MLM? В книгата използвам понятията MLM (МЛМ) и Multi-Levеl Marketing (многостепенен маркетинг). Думата “маркетинг” (продажба) означава движението на стоката от производителя към потребителя.Изразът “Multi-Level” (многостепенен) пък е система за поощряване на хората, придвижващи стоката до потребителя. “Multi” (много) значи “повече от един”. “Level” по-скоро обозначава “поколение”. Ето защо тази система спокойно може да бъде наречена “Multi Generation Marketing” (продажба с помощта на няколко поколения). Нека обаче се спрем на израза “Multi-Level” като най-популярен. Действително, той е толкова разпространен, че вече се е превърнал в щампа, макар и незаслужено. Затова много нови структури MLM измислят други названия за своите системи на продажба: например “Uni-Level Marketing” (едностепенна продажба) или “MLM Network Marketing” (продажба чрез изграждане на мрежа).

В действителност съществуват три основни начина за продажба на стоката:
1. Търговия на дребно (сигурен съм, че е позната на всеки) : универсален магазин, магазин “Плод-зеленчук”, в който можеш да се отбиеш и да си купиш нещо.
2. Непосредствена продажба - тя включва например застраховане, продажба на кухненско оборудване и т.н.
3.Многостепенни продажби MLM, Multi - Level Marketing. Тази форма на продажба не трябва да се бърка с другите две, особено с непосредствената продажба, която погрешно се причислява към MLM.
4. Поръчка по пощата, може да се причисли към системата MLM, но се явява по-скоро непосредствена продажба.
5. Петият начин за продажба, който също се бърка често с MLM, е т.нар пирамида. Факт е, че сделките на пирамидата са нелегални. Основната причина е в това, че тази система не е приспособена за придвижване на стоките MLM. Ако няма движение на стоката, изобщо не трябва да се говори за маркетинг, още повече за многостепенен. Възможно е за този начин да е характерна многостепенността, но в никакъв случай и маркетингът. Основното недоразумение произтича от това, че хората не схващат разликата между MLM и непосредствената продажба.

Абонирайте се за пълен достъп!
8
Безплатно / Фейсбук групи
« Последна публикация от Boyana - 21, Октомври, 2019, 15:32:35 »
В какви групи да се присъединяваме?


Групи по интереси. Не бизнес групи където всички продават така или иначе. По лесно се правят приятелства в групи където имате нещо общо с членовете им. Хората се присъединяват към хора, които познават харесват и имат доверие, ние  също харесваме хора, с които имаме нещо общо.

Стратегия К.Х.Д.С.- коментирайте, харесайте, добавете го за приятел, напишете му съобщение. Онлайн е толкова лесно да срещате неограничен брой хора, където и да се намират те. Най-лесно е да намирате нови приятели в групи които са свързани с  хобитата ви и интересите ви. Например ако се интересувате от спорт или от астрология, кучета, шиене, цветарство, джогинг, тренировки, духовно развитие, планинарство, деца, пътуване, мода, грим, винарство, изкуство, ветроходство, йога ;)…. Каквото се сетите. Много лесно ще намирате общи теми с такива хора и ще се свързвате с тях по естествен начин.

Пример:

Коментирайте:  Хей харесва ми какво правиш, бих се радвал да те добавя като приятел.
Харесвате поста  му
Добавяте го за приятел
Пращате лично съобщение

Запомнете, че хората обичат да им харесваме и коментираме постовете. Замислете се когато някой харесва или коментира ваш пост/снимка – на вас ви харесва нали?
Онлайн важат същите правила на общуване както и офлайн – интересувайте се от другите, давайте стойност в общуването, допринасяйте в тази група и в разговорите с хората там.

Съвет: щом се присъедините към група, пишете на администратора на групата– Здравей, благодаря за приема, точно се присъединих, много харесвам групата, благодаря че си я направил  - това е все едно да се запознаеш с човека, в чиято къща си отишъл на парти.

Като ги добавите за приятел, коментирайте Хей харесваш ми , кефиш ме, добавих те като приятел, и само след като ви приемат приятелството им пишете на лично, защото преди да са ви приятели, ЛС не излизат в общата нотификация.
Не се присъединявайте в бизнес групи – ние търсим приятели, а в тези групи всичко е доста по-формално, хората там винаги продават нещо и не е толкова естествено запознанството. Ако сте нови в ММ, също така се чувствате неудобно да говорите за бизнес.

Абонирайте се за пълен достъп!

9
Безплатно / Двуминутната история
« Последна публикация от Boyana - 06, Август, 2019, 18:29:26 »
„Повечето разговори са просто монолози направени в присъствието на свидетел. "

Звучи ли ви познато? Това се случва и в нашия ММ бизнес, когато правим презентации.
Колко от нашите презентации са звучали така?
1. Говорихме.
2. Нашите кандидати слушаха.

И правим това за 20 минути, 40 минути или дори един час.
О, но можем да го влошим. Можем да кажем на нашите кандидати: „Моля, задръжте всички
вашите въпроси до края. Може да покрия вашите въпроси по-късно по време на моето
представяне.

Или може би искаме нашите кандидати да седнем в хотелска заседателна зала с други непознати, докато показваме слайдове и видеоклипове на PowerPoint за един час. Нищо чудно кандидатите  да мразят продажните презентации. Колкото по-дълго е представянето ни, толкова повече объркваме кандидатите . Има просто твърде много факти, за да се помни.

За да вземем решения от кандидатите , трябва да сме ясни.

Лошите новини
Да, нашите объркващи презентации пречат на кандидатите ни да вземат решение „да“
 Докато говорим за прекрасната компания, прекрасната индустрия, прекрасни продукти, прекрасно обучение и прекрасно план за компенсации ... кандидатите  ни не слушат.

Какво? Не слушат нашето страхотното представяне за нашата прекрасна възможност?
Как е възможно това?

Факт №1: Продължителността на вниманието на нашите кандидати е кратка.
Факт №2: Нашата бизнес презентация е 45 минути.
Въпрос: Можем ли да разберем къде нещата се объркват?

Губим вниманието на кандидатите  си при първото разсейване. Какво си мислят  нашите кандидати, докато правим нашата добре изрепетирана презентация?
"Колко дълго ще продължи това?"
"Вие сте продавач?"
„Кога ще стигнете до същината?“
"Колко ще струва това?"
„Защо позволих тази презентация да стартира?“
„Как мога да съм сигурен, че ще успея?“
„Защо се съгласих на тази дълга продажбена презентация?“
"Какво биха мислели приятелите ми?"
"Вероятно всичко е твърде добро, за да е истина."
„Кой ще нахрани кучето тази вечер?“
"Никога не бих могъл да запомня нещо толкова дълго."
"Ще иска ли детегледачката да й платя извънредно време?"
„Не искам да съм продавач.“
"Трябва да се събудя рано за работа утре."

Да, кандидатите  ни не ни слушат. Вместо това те имат разговор със себе си вътре в главите им. Ние сме отвличане на вниманието към този разговор.

Решението?
Ще решим този проблем с нашето двуминутно представяне чрез история. Това е персонализирана история за нашите кандидати.

Абонирайте се за пълен достъп!
10
Принципът на уведомяването
Първият приоритет за новите дистрибутори е, да не ги отхвърлят. Но какво правим ние като спонсори? Казваме им да направят списък, да се обаят  на всичките си приятели, за да ги набият, унижат и нахокат. Защо се случва това? Защото новият ни дистрибутор не знае точно какво да каже или какво да направи. Новият ни дистрибутор не е имал време да научи необходимите умения за мрежовия маркетинг. Разбира се, роднините и приятелите ще изслушат покана от нервен, необучен и несигурен нов дистрибутор. Това е рецепта за бедствие. Нашият нов дистрибутор ще се опита да примами познатите си на презентация или да си купят продукти чрез сила и манипулация. А когато се опитате да продадете нещо, има огромен риск да ви се каже "Не."

Нека да видим какво се случва в реалния свят. Вие сте във възторг! Новият ви дистрибутор е подписал документите, те са изпратени към компанията и сега чакате да пристигнат новият му дистрибуторски комплект и продукти.  Като добре обучен спонсор, вие имате обучителна програма за първите 48 часа от новата кариера на дистрибутора в мрежовия маркетинг. Сядате на масата в кухнята с новия дистрибутор, изваждате ръководството за бърз старт, веднага обръщате на секцията „Гимнастика за паметта” и започвате да четете:

* Кой от познатите ви е с червена коса?
* Кой от познатите ви кара мини „Ван”?
* Кой се грижи за данъчните ви декларации? Косата ви? Ливадата ви? Колата ви?
* Имате ли контакти с хората от колежа?
* Имате ли копие на родословното ви дърво?
* Ами от годишника от колежа?

Продължавате и продължавате, като задавате все повече въпроси, за да „размърдате” паметта на новия дистрибутор. Правите пауза между четенето на въпросите, за да поемете дъх, поглеждате към списъка на дистрибутора и... там има само 8 имена! А трябва да са поне 50! Вглеждате се в лицето му и там виждате страх, когато той свива рамене и казва:
„Наистина не познавам никой друг.”

Без да се ядосвате, задавате още въпроси от раздела с „Гимнастика за ума”, но все още новият ви дистрибутор не може да се сети за повече имена. Дали не спонсорирате загубеняк? Провеждаме това упражнение, но рядко се спираме, за да разберем дали на практика действа или не.

Защо за миг не се опитате да разберете какво се случва в ума на новия дистрибутор? Може да се изненадате. Новият ви дистрибутор може да си мисли: „Не искам да разговарям с никого за бизнес, докато не направя първия си бонус - чек.” Или: „Не ми е комфортно да пращам спонсора ми да говори на приятелите ми за бизнес. Ами ако моят спонсор притеснява и притиска приятелите ми?” Или „Колкото повече имена запиша, с толкова повече откази ще се сблъскам."
Повечето дистрибутори не са нескопосани и не са мързеливи. Те ще избягват всичко, което е свързано с отхвърляне.
Защо не превърнете упражненията в нещо, което дистрибуторът ви иска да направите? Ами ако кажете на новия дистрибутор:
„Не трябва да карате никого в този списък да се присъедини към вашия мрежови бизнес или да го карате да купува продукта”.
Това звучи далеч по-безопасно за новия ви дистрибутор. Повечето от новите ви дистрибутори се опасяват дали ще се справят.
Не карайте хората да се присъединят към бизнеса ви, само защото вие искате това. Или може би, ако имате нов дистрибутор, който казва:
„О, не искам да говоря с приятелите и роднините си. Те няма да разберат. Не мога да ги убедя да се присъединят към програмата ми. Вместо това, нека говоря с непознати от друга страна. Може би просто ще се опитам да им продам нещо по телефона или чрез интернет. Където мога да пусна обява, да купя някакви стоки или дори да изпратя на евентуалния клиент пощенски картички.”
Ако приятелите и хората от близкото ви обкръжение не харесат презентацията ви, непознатите още по-малко ще я харесат. Ако не можем да запишем хората, които вече познаваме, с които вече сме изградили ползотворно сътрудничество, какво ще ни накара да помислим, че можем да запишем напълно непознати? Може би просто смятаме, че нещата се променят, или че ще намерим нови хора, които не ни познават. Да се вгледаме в нещата. Когато решим да говорим с непознати, вместо да се обърнем към горещия си пазар с контакти, ние си казваме:
„Не вярвам в себе си.”
„Не вярвам във възможностите ми.”
„Не вярвам в продукта ми.”
„Срамувам се да говоря с приятелите си.”
„Не смятам, че тази възможност е добра сделка за околните.”
„Разтревожен съм за това какво мислят за мен приятелите ми.”
„Опасявам се, че приятелите ми няма да се присъединят и просто ще се чувствам изоставен.” „Ами ако програмата не успее? По-добре да съм сигурен, че мога да привлека само непознати, които не ме познават.”
„Ами ако се проваля? Не искам приятелите и семейството ми да разбират, че съм се опитал.” 

И решаваме да запазим възможността в тайна от приятелите и семейството си. Това честно ли е спрямо тях? Не. Така дори  да прочетем сайта за дистрибутори, преди да започнем да подобряваме презентацията си, преди да започнем да работим върху имиджа си, преди да попитаме спонсора си за списъците с контакти или обяви, преди всичко друго трябва първо да изпълним единственото си задължение в сферата на мрежовият маркетинг. А какво е това задължение? Трябва да уведомим приятелите си, роднините, съседите и сътрудниците си, че сме решили да започнем мрежови бизнес на непълен работен ден. Първото ни задължение е просто да ги информираме, че сме започнали собствен бизнес. Задачата ни не е да продаваме продукти или да убеждаваме евентуалните си клиенти да се присъединят. На по-късен етап ще запознаем евентуалните си клиенти с фактите, за да могат да направят най-добрия избор за себе си. Това е.

Мрежовият маркетинг не е бизнес за продажби с много напрежение, убеждаване, манипулиране или звънене на непознати по телефона. Той просто предоставя на кандидатите допълнителен избор в живота и им позволява да приемат този избор, ако им помогне да получат каквото искат.
Това е нашата работа – да образоваме кандидатите. Нищо повече. Това са страхотни новини за начинаещите мрежови дистрибутори. Както разбираме, мрежовият маркетинг не е сложен. Нашата работа е да образоваме хората и да им даваме възможност сами да вземат решенията си. Имаме обаче едно изключително сериозно задължение като мрежови дистрибутори. Когато спонсорираме нов дистрибутор, трябва да кажем нещо такова:
„Не сте задължен да правите много продажби. Ако ги правите, това ще е хубаво, но не е задължително.”
„Не сте задължени да купувате много продукти и услуги. Отново, това ще бъде страхотно, но не сте задължени да го правите.”
„Не сте задължени да карате приятелите си да идват на презентации.”
„Не сте подчинени на условните практики на компанията.”
„Не сте задължени да правите презентации за набиране на нови дистрибутори всяка вечер.” „Дори не сте задължени да отговаряте на телефонните ми обаждания.”

Уау! Сега вашият нов дистрибутор е развълнуван. Напрежението е изчезнало. Той не трябва да се обажда, за да кара приятели и роднини да купуват продукти и да се присъединяват. Новият ви дистрибутор си мисли: „Това е страхотна възможност. Не съм задължен да върша нито едно от тези неща. Но чакай, той каза, че има задължение. Само едно задължение. А какво е това задължение? Да, имаме само едно единствено задължение, което трябва да изпълним. Всичко друго в сферата на мрежовият маркетинг е по желание. Какво е това задължение в нашия бизнес? Трябва да уведомим приятелите си, роднините, съседите и сътрудниците си, че сме решили да започнем мрежов бизнес в свободното си време. Това е.
Няма повече задължения. Разберете:
* Не трябва да продаваме на приятелите си продукти или услуги.
* Не трябва да спонсорираме съседите си за нашия мрежови бизнес.
* Не трябва да каним нашите колеги на презентации.
* Дори не трябва да обясняваме за бизнеса си или за продуктите, ако роднините ни не ни помолят за допълнителна информация.

Единственото ни задължение е да уведомим приятелите си, роднините, съседите и сътрудниците си, че сме решили да започнем бизнес в сферата на мрежовият маркетинг на непълен работен ден. Имайте предвид, че не трябва да правим превъзходни презентации или непрекъснато да показваме програмата си на роднини, които не желаят да ни изслушат? Да. Точно така. Не трябва да правим презентации на хората, които са в списъка с контакти, освен ако те не ни помолят за това. Не трябва да промотираме или да продаваме продукти на хора, които не ги искат. И не е необходимо да правим натрапчиви продажби по време на погребения, сватби, приеми или семейни сбирки. Звучи ободряващо, нали? Хубаво е да свалите този товар от плещите си. Защо информирането на познатите ни, когато започнем собствен мрежови бизнес, е така важно? Защото никога не бихме искали да ни кажат: „Ти така и не ми каза за твоя бизнес.” Ако просто съобщим, че сме в сферата на мрежовият маркетинг, много от хората ще кимнат и ще кажат: „Това е страхотно.” И това е добре. Ако се интересуваха, щяха да ни помолят за повече информация или биха отишли на презентация. Но ако не са заинтересовани, можем да продължим живота си, знаейки, че им е дадена възможност да узнаят цялата история, защото просто сме ги попитали.

Някои от хората ще кажат:
„Хей, и аз не харесвам особено работата си. И аз искам да имам малко повече време за семейството си. Защо не ми разкажеш нещо повече за този мрежов маркетинг?”
И това също е добре. Можем да им дадем толкова информация, от колкото имат нужда. Ако не изпълните задължението си, да уведомите хората от списъка с контакти... могат да се случат ужасни неща. Използвам следната история, за да са наясно новите дистрибутори, че трябва да уведомяват всеки, когото познават.

Как да се защитите от раздаващия юмруци съсед

Представете си, че сте мрежар на половин работен ден от шест месеца. Спестили сте средствата от всеки един бонус - чек и сега имате възможност да отидете на мечтаната ваканция в Таити. С наемната си работа, сте покривали месечните си разходи, така че можете да спестявате целите месечни бонус - чекове.
Отивате на местното летище и когато се качвате на  самолета Air Tahiti 747, вие си мислите: „Решението да се позанимавам с МЛМ беше страхотно. Ако бизнесът ми продължи да се подобрява, ще ходя на тези прекрасни ваканции на всеки три месеца! Благодаря на моя спонсор, който ми разказа за тази възможност.”
Когато пристигнете в Таити, отивате на един страхотен плаж. Нежният шепот на вълните на океана ви помага да се отпуснете в хамака си, докато персоналът на хотела приготвя любимото ви тропическо питие. Музиката е прекрасна. Вятърът е ободряващ. И можете да усетите уханието на пилето - териаки, което се пече на барбекюто само на метри от вас. Аааааах! Не може да стане по-хубаво от това! Но почакайте! Забелязвате една малка точка на хоризонта, която сякаш се движи. Да, определено се движи. Точката продължава да нараства. Движи се към вас. След като я наблюдавате как става по-голяма и по-голяма, осъзнавате, че всъщност точката е човек. И този човек влачи едно старо одеяло след себе си. Скоро този човек се запътва към вашия хамак, разпъва одеялото си на пясъка и се отпуска, за да се пече. Гледате с изненада отгоре човека с одеялото и скоро осъзнавате, че този човек е ... вашият съсед!
Каква изненада! Какво съвпадение! Обръщате се към съседа си и му казвате:
„Здравей!”
Изненаданият ви съсед започва да пелтечи:
„Ъ,ъ,ъ, та това си ти. Не мога да повярвам! Ето ни къде сме, на две хиляди мили разстояние от дома, а ти си пак до мен! Това е невероятно!”
Вие отговаряте:
„И аз съм много изненадан. Как се озова тук на тази прекрасна ваканция?”
Лицето на съседа ви помръква. Той сбърчва вежди и промърморва тъжно:
„Ами, ти знаеш, че водя беден живот. Трябва да работя на три места, за да мога да плащам семейните разходи. До гуша съм затънал в дългове. Заемът за колата ми е просрочен. Няма шанс за повишение в работата. Нямам нищо в банката. Обречен съм! Реших да замина на тридневна ваканция, за да имам един-единствен приятен спомен, преди да умра. И за да дойда дотук, изтеглих нов заем, взех максимума от всичките ми кредитни карти, откраднах от спестяванията за колеж на децата и дори счупих техните касички, просто за да събера достатъчно пари за този билет. А ти? Как се озова тук?
Сега настъпва моментът на истината. Казвате:
„Започнах собствен мрежов бизнес преди шест месеца. Наистина е страхотно. Получавам пари, просто като информирам хората за определени продукти. Така ,че спестих достатъчно от последните няколко чека и... ето ме къде съм. Нещата вървят доста добре и мисля да си направя друга ваканция след три месеца. Ще ти кажа, този бизнес е повече от страхотен! Прекрасен е! Всъщност, той е така прекрасен, че аз... ъ...ъ...ъ... забравих да ти кажа за него.” Лицето на съседа ви почервенява от гняв. Бавно той се надига от одеялото си и се отправя към ледената скулптура до грила с пилето - териаки. Сграбчва ножа, остър като бръснач и бавно се насочва към вас. Замахва…
**

*Упс. По-добре да приключим дотук, преди историята да е загубила очарованието си. Както разбирате, ако не изпълните задължението си да уведомите хората от списъка с контакти, могат да се случат ужасни неща. Запомнете, че трябва да даваме възможност на хората от списъците ни с контакти да поискат повече информация от нас. Не бива да ги насилваме и да им правим презентация. Не трябва да им продаваме продукти. Не трябва да ги притискаме да станат дистрибутори. Всичко, което трябва да направим, е да им дадем допълнителна информация, ако я поискат. По този начин вашите роднини и приятели никога няма да се върнат при вас и да кажат: „Ти никога не ми каза за тази възможност.” Това би било тъжно. И ето как ще избягвате евентуални атаки с нож.

Ако тази история не ви се струва подходяща, опитайте с тази:
Как да се смущавате от собствената си леля
Представете си, че сте на сватбата на братовчед си. Тази вечер, на приема, седите на масата с дванайсет други гости. Забелязвате леля си, която е пила прекалено много шампанско, да седи на същата маса. Не може да се вземе думата от нея и за ваша изненада, когато тя сяда на масата, казва:
„Присъединих се към един страхотен бизнес за работа от дома, наречен „Възможностите - това сме ние” и се справям страхотно!”
Не можете да повярвате, та и вие се присъединихте към „Възможностите - това  сме ние" преди една година и никога не сте молили леля си да се присъедини или дори не сте й давали възможност да разбере, че и вие сте част от това. Но става по-лошо. Тогава тя се опитва да мине около масата, като пита всеки човек дали е чувал за „Възможностите – това сме ние.” Тя изследва горещия ви пазар. Започвате да се изпотявате. Ядосани сте, че тя може би е била във вашата група, но не сте я забелязали. И сега става още по-зле! Какво ще кажете, когато ви попита дали сте чували за „Възможностите - това сме ние"? Дали ще кажете:
„Да, чувал съм за „Възможностите - това сме ние” и всъщност се присъединих към тази група преди година. Но не ти казах, понеже си толкова зле, че не предполагах, че можеш да направиш нещо в този бизнес. Иска ви се да се скриете под масата. Положението става много неудобно.
Лошите новини продължават. Три месеца по-късно сте на национално събрание на компанията. С всеки изминал час става все по-вълнуващо и по-вълнуващо по отношение на новите съобщения. Дори започват да награждават дистрибуторите. Колкото повече се повишава нивото, толкова повече възхищение изпитвате към тези, които се отправят към сцената. Изведнъж чувате името на леля си да звучи от колоните. Възможно ли е това да е леля ви? Не, това трябва да е някой друг със същото име. Поглеждате към сцената и... това е леля ви, в целия си блясък, отправила се към сцената, за да приеме новата си значка за най-високи постижения. Докато гледате с недоумение към нея, забелязвате как тя намигва точно на вас! Това не е честно. Абсолютен кошмар!
Вие сте в бизнеса от една година преди нея, а тя е на сцената, с пет нива над вас. Вие сте присъствали на повече обучения, вие сте провеждали повече презентации, вие сте чели повече книги за бизнеса, познавате компенсаторните планове по-добре, раздали сте повече брошури, направили сте повече обаждания и дори сте публикували обяви в цялата страна! Ядът ви излиза извън контрол.
„Защо леля ми е на сцената, докато аз седя сред аудиторията, мъчейки се да достигна следващото ниво?”
И в следващия час тихичко си мечтаете и се опитвате да се сетите за безброй различни причини, заради които тя е на сцената, а вие - не.
„Тя сигурно е имала късмет и е привлякла трима лидери през първия месец!”
„Тя има повече време за бизнеса си.”
„Сигурно има по-добър спонсор.”
„Сигурно е по-лесно да се прави бизнес, след като си на по-високите нива."
„Хората в корпоративния офис я харесват повече, отколкото харесват мен.”
„Тя е по-отзивчива от мен."
„Няма да е толкова лошо, ако ми отнеме с десет години повече да се изкача на върха… все пак съм с десет години по-млад от нея, така че ще сме на равно.”
„Тя има по-хубава къща за срещи у дома и по-хубав телевизор, на който да показва дивидитата на компанията.”
„Тя познава повече хора, понеже е по-възрастна и живее в града.”
В крайна сметка разликата е, че тя е информирала всички нейни близки и познати, а вие не сте. Леля ви също се убеждава, че всеки лидер от нейната група прави същото. Без значение какво друго правите в бизнеса, ако не уведомяват, е по-вероятно бизнесът ви не се разраства така бързо, както ви се иска.
**
Значи не смятате, че е малко нечестно да не споделяте с познатите си за този страхотен бизнес? Как ще се почувствате, ако някой ваш познат, който се занимава с мрежарство, го пази в тайна от вас? Как бихте се почувствали, ако съседът ви напусне работа, води семейството си на ваканция всеки втори месец, но никога не е споделял с вас тайната на успеха си, докато вие сте робували на работата, която ненавиждате? Дайте на хората, които познавате, възможност да кажат: „Не, не се интересувам.”
Това ще предотврати сериозни последствия, които са в състояние да провалят следващата ви ваканция. Освен това ще предотврати конфузни ситуации на сватбата на братовчед ви. Съобщавайте – не продавайте. Брей! Доста дълго обяснение за това, защо трябва да осведомяваме всеки за бизнеса си.
Нека погледнем на осведомяването от друг ъгъл.

Магазинът за обувки
Да приемем, че сте отворили магазин за обувки в местния мол. Защо да не уведомите всички, които познавате, че сте отворили ваш собствен магазин за обувки? Разбира се, че ще го направите. Няма да ги пришпорвате да дойдат и да купят обувки този ден. Няма да вземете кутии с обувки, които да продавате на семейната сбърка и няма да търгувате с обувки на погребения, нали? Просто ще уведомите всички, които познавате, че сте отворили ваш собствен магазин за обувки. И когато на някого му потрябват нови обувки, ще се свърже с вас. Всеки се нуждае от обувки, но не всички се нуждаят от обувки точно днес. Повечето хора, когато настъпи правилното време, ще се сетят за вас и за вашия бизнес, ако знаят, че имате бизнес. Не всеки е готов да започне собствен бизнес на половин работен ден днес. Може би утре. Може би догодина. Но за повечето от вашите познати днес не е подходящият ден.
**
Ето още една гледна точка.

Ако дъщеря ви се омъжва, дали ще информирате всички, които познавате, за сватбата? Разбира се, че ще го направите. Няма да ги поканите на презентация, за да им кажете за предстоящата сватба. Просто ще ги осведомите да сватбата.
От всеки 100 души ваши познати и приятели има няколко, които усърдно търсят допълнителен начин за изкарване на още пари всеки месец. В повечето от случаите те не вдигнат ръце, за да ви информират, че те са подходящи кандидати. Защо? Защото след като сте осъществили контакта с първите четирима или петима в списъка си, сте се отказали и не сте уведомили останалите. Спрели сте! Може би сте отхвърлени, обезкуражени или объркани. Това е без значение. Случва се така, че много от най-добрите ви контакти, не са наясно, че имате бизнес. Така, че когато седнете и помолите новия дистрибутор да напише имената на всичките си приятели и познати, споделете принципа на информирането. Отделете време да му обясните бавно как информирането върши работа.  Разкажете на новия дистрибутор история. Споделете с него какво би могло да се случи, ако не информира всички за  това, с какво се занимава. По този начин, вместо да се дърпа и да ви опонира, той ще се наклони напред и с ентусиазъм ще напише имената на всички, които познава! Можете да улесните безкрайно новите си дистрибутори, когато споделите с тях принципа на информирането.

Ако информацията ви е харесала и мислите, че ще ви е полезно да научите още начини да развивате бизнеса си с истории, можете да закупите книгата оттук.
Страници: [1] 2 3 ... 10