Форум АНХИРА - здраве, успех, свобода

Автор Тема: Интервю с д-р Петър Найденов, екзекутивен директор 1* в АкваСорс - продължение  (Прочетена 567 пъти)

Неактивен anhira

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Публикации: 199
  • Karma: +7/-2
  • Мечтайте и творете!
    • Профил
Можеш ли да станеш богат с МЛМ?

Бих могъл да заключа, че аз съм необикновен случай в мрежовия маркетинг, защото без предишен опит за сравнително кратко време, започвайки от нулата се издигнах на световно ниво, към което се причисляват хора с големи организации, включващи дистрибутори в много държави и печелещи шестцифрени годишни доходи. Част от спечелените от мен пари инвестирам обратно в мрежата под формата на издадени книги, организиране на обучения, промоции за директорите и т.н.. Благодарение на АкваСорс никога не съм си броил стотинките.

С помощта на мрежовия маркетинг човек може спокойно да се издигне в горните слоеве на средната класа, а ако има достатъчно акъл в главата, да стане и богат. Богат човек е такъв, който годишно получава пасивен доход в размер от поне сто хиляди лева, а с мрежов маркетинг може да се печелят много повече пари. В нашата професия вече има хора, които печелят милиони долари или евро годишно, а в единични случаи – даже месечно.

Но не в това е силата на нашия бизнес. По-важно е, че той дава възможност на много хора да печелят допълнително и даже да удвоят и утроят доходите си, без да напускат работа. Така срещу няколко часа допълнителна работа седмично в удобно за тях време те са много по-спокойни за бъдещето си, могат да изплащат кредити и ипотеки, и могат да си позволят по-добър живот, по-добро образование за децата си, по-качествени храни и по-добро здраве. Това е постижимо и за безработни, и за студенти, и за пенсионери, защото работата е лека и не изисква предварителен опит, а обучението е такова, че всеки да може сравнително бързо да усвои нужните умения и да започне да работи успешно.

Какви видове инвестиции в бизнеса могат да се предприемат?

Книгоиздаването например, което беше и е насочено към обогатяване на здравната култура и изграждане на финансова грамотност. Личностното израстване и развиването на лидерски умения също са важни аспекти от живота, които могат да бъдат преподадени чрез книги, семинари и обучения. Един начинаещ мрежар може и трябва да инвестира в своето професионално израстване, а това означава не само да се снабди с определени книги, но и да ги изучи, да присъства на събитията, организирани от фирмата и да се възползва от качественото обучение, предлагано от лидерите. Вложените в това пари се връщат многократно, защото всяко овладяно умение, когато се прилага правилно, носи огромна възвращаемост.

Ето един пример за това: да кажем, че сте се научили да изграждате доверие у хората, с които говорите. За целта сте посетили обучение за един ден, което ви е струвало още 30 лв. и сте купили и изучили една книга от стотина страници за 10 лв. Общи инвестиции: 40 лв. и една седмица. След това, използвайки новите си умения, сте включили нов бизнес партньор и сте започнали да работите с него правилно по системата. В резултат за 2-3 месеца той става директор и започва да ви носи пасивни доходи от около 200-300 лв. месечно. Само за първата година, броено от деня, в който сте си купили книгата и сте участвали в обучението, възвращаемостта на инвестицията ви е 9 месеца Х 200-300 лв. = над 2000 лв., което означава 5000%! Да, правилно сте прочели, пет хиляди процента.

Какви грешки правят новобранците в този бизнес?

Проблемът на много хора е че са горделиви и не са обучаеми. Качествата на един потенциално успешен мрежар са глад, обучаемост и характер. Истинският лидер винаги е добър последовател. Никой не се ражда завършен лидер. Аз съм се учил от най-добрите в мрежовия маркетинг, защото не съм горделив и съм готов да се уча от по-добрите и да предавам знанията си на мрежата.

Ако един човек е горделив и не се вслушва в съветите на лидера си, би бил в разрез с формулата на бизнеса, която е: ,,Ние изграждаме хора, а те изграждат бизнеса“. Човек има нужда от определени знания, за да може да предприеме необходимите действия по пътя към успеха. Има обаче хора, които настояват да открият топлата вода. Те трябва да помнят, че техният директор има най-голям интерес от това те да успеят в бизнеса, затова трябва да го слушат – поне докато се изравнят с него по ранг.

Срещал съм хора, които отначало дума не могат да обелят, но впоследствие се превръщат в успешни директори, както и такива, които отначало се правят на велики философи, но си остават все на едно и също ниво, защото просто не следват системата. Не им се учи, мислят си, че всичко знаят и говорят непрестанно на хората неща, които ги отблъскват, вместо да ги привличат.

По какво разпознаваш, че един човек е ,,гладен“?

По това, че не е доволен от това, с което разполага. Човек трябва да е благодарен за всичко, но винаги да се стреми към нещо по-добро. На думи всеки е такъв, но не всеки е готов да прочете дори една книга. Познавам хора, на които съм дал книги за мрежов маркетинг преди години, а те още не са ги прочели. Това за мен означава, че не са гладни, колкото и бедно да живеят. Нали знаете, „който се учи, той ще сполучи“.

Ти гладен ли си бил?

Да, аз и сега съм гладен за още по-големи успехи. Но сега не е чак толкова наложително да се стремя към по-големи доходи, а тогава имах две все още несамостоятелни деца и третото беше на път. Само за да мога да издържам финансово тези три деца, се нуждаех от поне 1500 лв. на месец, които дори не биха стигали, защото животът ставаше все по-скъп. 

Няколко пъти съм се заканвал да изхарча целия си чек за себе си, за удоволствия, просто така, защото мога, но винаги чувството за отговорност ме е спирало, защото съм знаел и знам, че успехите, към които съм се стремял и се стремя, не са единствено за лична облага, а и в името на семейното и общественото благоденствие.

Ако човек започне да печели прилични пари от МЛМ, но ги харчи до стотинка и на следващия месец започва от нулата отново, той трябва да се замисли. Проява на бедност е да харчиш повече, отколкото изкарваш. Откакто започнах своето финансово ограмотяване, научавам все повече за принципа на умножаването, за отложеното удоволствие и т.н.

Роден съм във време на потиснати и бедно-мислещи хора, и това сигурно е оставило отпечатък върху съзнанието ми. Костваше ми много усилия и години обучение, за да започна да мисля като богат човек и да изградя, надявам се, нагласа за изобилие.

Промяната зависи от личността и от нищо друго, така ли?

Да, и именно това ми харесва най-много в мрежовия маркетинг. Всеки един човек, хванат от улицата, който има желание да се обучи и е достатъчно гладен и упорит, може да си реши финансовите проблеми чрез нашия бизнес. И затова мрежовият маркетинг е пълен с хора, които са били бедняци и постепенно са се издигнали. Миячи на чинии, самотни майки, които не са имали с какво да нахранят децата си, хора, които са били задлъжнели на банките. За щастие, не съм имал проблеми с дългове, макар че съм изплащал заеми за придобиване на недвижимо имущество, например. Да вземеш пари назаем не е проблем, ако знаеш за какво да ги използваш и ги насочваш към изграждане на активи.

Ти спомена, че само за две години си започнал да печелиш значителни суми от АкваСорс. Какво те отличава от всички онези, които постигат подобни резултати след много повече време?

Аз съм обучаем. Уча се от най-добрите. Има един много важен принцип, приложим винаги, който гласи: „Покани на обяд експерт, като обяда го плащаш ти“. Е, не можех да поканя в някой софийски ресторант Ранди Гейдж или Том Шрайтер, например, но бях готов да плащам за книгите им, които чета и прилагам всеки ден.

Би могло да се каже, че всички читатели на тези книги „канят на обяд“ лидерите в мрежовия маркетинг.

Именно. Аз съм обучил повечето от най-добрите в АкваСорс. Обичам, когато се захвана с някого, да ми позволи да го направя най-добрия. Напоследък се майтапим с приятели – ,,дългата ръка на д-р Найденов“ е най-новият ни лаф. Бяхме наскоро с група от няколко директорки в Хърватия, за да споделят те опита си в АкваСорс, защото някой, който не е доктор, трябваше да даде от личния си пример и заряд. Те единодушно заявиха, че са постигнали успех благодарение на ,,дългата ръка на д-р Найденов“, която навсякъде достига и поддържа. От това, разбира се, на мен ми стана много приятно, защото то показва, че съумявам правилно да обучавам хората да следват системата. Ръката ми става все по-дълга и придобива международни мащаби, като напоследък достига даже до такива страни като Израел.  Аз съм на мнение, че всеки един, решен да постигне финансова свобода, независимо в коя сфера, трябва да простира ръка надалеч, да влага сърце, ум и време, и да се възползва от ситуациите, които животът му поднася.

Винаги съм отделял много внимание на своето обучение като професионалист. Държа моите бизнес партньори да знаят, че по всеки въпрос биха могли да се обърнат за съвет и помощ към мен. Когато един човек е достигнал толкова високо ниво в АкваСорс, това не е случайно. Същото важи и за този, който с години си остава на едно и също ниво, но той понякога не съзира причината, защото не умее да види по-далеч от горделивостта си.

Какъв е ключът към успеха?

Дали вашите мисли ви тласкат към забогатяване? Ето го простият отговор: погледнете резултатите си. Има един много ценен принцип в живота: Мислите водят до чувства. Чувствата водят до действия. Действията водят до резултати. Резултатите произлизат от начина на мислене. Затова, ако искаме да разберем дали мислим правилно, просто трябва да погледнем резултатите си, и ако те не ни удовлетворяват, трябва да променим мисленето си.

За съжаление, поради масово негативно програмиране по отношение на парите, начинът на мислене на повечето хора не подкрепя желанието им да имат много пари. В мрежата ни има хора, които започнаха да градят бизнеса едновременно с мене, но печелят много по-малко пари, но и такива, които печелят почти колкото мен. Това са все хора от едно време, с един стаж. Някои просто са обучаеми и не са толкова горделиви.

Една жена наскоро ми каза: ,,Знам, че не може да се печели много от този бизнес, нали от 10 години се занимавам“. Отговорих: ,,Ти може и от 20 години да си записана, но ако през това време, вместо да се обучаваш и да работиш по системата, повтаряш едни и същи грешки, естествено е доходите ти да си остават малки.“

В мрежовия маркетинг има хора, които не печелят. Има такива, които печелят малко. Има такива, които завиждат, и такива, които са твърдо на мнение, че само онези, които се включат в самото начало, могат да успеят. Има и такива, които печелят много. Всеки един, който се включи към мрежова компания, е първи в своята организация, но целта е да не остане последен. Както в мрежовия маркетинг, така и в живота, времето не се измерва с години, а с действия, прочетени книги и постигнати резултати. Има една формула за успеха, която гласи, че твоят успех зависи от твоята нагласа, умножена по твоите умения, умножени по твоите действия. Т.е. дори само един от тези множители да е равен на нула, крайният резултат ще е нулев.

В мрежовия маркетинг е изключително важно да развиваш подходящите умения и да се развиваш личностно. Това е школа за личностно развитие, но вместо бележки се раздават чекове. Изводът е, че тези, които печелят много пари чрез МЛМ, показват готовност да платят цената под формата на всякакви усилия и да отложат удоволствието.

Има и един проблем, свързан със зоната на комфорт. Много хора, които са достигали до средно ниво доходи, остават на това ниво в продължение на години, защото тяхната визия за живота е такава. Човек трябва да се научи да мечтае извън зоната на комфорта си, да поставя по-големи очаквания пред себе си, да е готов да даде и да получи повече. Доходите от мрежов маркетинг не могат да надскочат нивото на личностно развитие. Затова човек винаги трябва да се стреми да расте в посока, която води до желаните резултати, в случая до по-големи доходи. Има определени неща, които са наложителни за научаване на всеки един етап от бизнеса.

С какво се гордееш?

Това, с което много се гордея, е че променяме живота на много хора към по-добро. Имам една кампания – ,,Зима без антибиотици“, която е посветена предимно на децата, които са нашето бъдеще. Мечтая те да живеят без да бъдат тровени с химия. Чрез тази инициатива променихме живота на хиляди деца в България, защото имунната система работи по-ефективно, когато организмът е добре нахранен на клетъчно ниво.

Обръщайки се назад, определено мисля, че последните 25 години не съм живял напразно. Допринесъл съм по някакъв начин за доброто на семейството си, на обществото и на много деца у нас и в чужбина. Същевременно с част от спечелените пари съм ходил на някои много полезни курсове. Благодарение на това въведох в България хомеопатичната детокс терапия (ХДТ), а напоследък и хомеопрофилактиката (алтернатива на ваксините). Инвестирах и в създаването на аптека „Авита“, специализирана в предлагането на лекарства за ХДТ и класическа хомеопатия. По препоръка на проф. Витулкас, моя основен учител по класическа хомеопатия, и на Тон Янсен, учителя ми по ХДТ, се свързахме с едни от най-добрите производители на хомеопатични лекарства в Европа и си сътрудничим с тях. Разработихме уникална потенцираща машина за производство на хомеопатични лекарства, наподобяваща движението на човешката ръка, така че сега България е една от малкото страни в света, в които може бързо и качествено да се приготвят всякакви детокс препарати за ХДТ.

АкваСорс е бизнес за хора, които желаят да помагат. Парите, спечелени от този бизнес, са показател за това на колко хора сме подобрили живота. Най-голямата ми мечта е да нося на хората около себе си здраве, успех и свобода, както в материален, така и в духовен аспект. Това е възможно, когато сме готови да се учим, да мислим и да действаме на едро. Когато всички се запалим от тази идея и горим или само тлеем, дори мъничко, се образува един общ голям огън, който разпръсква светлина и топлина по цялата земя.
Аз помагам на хората да са по-здрави и да печелят повече пари